2015. szeptember 24., csütörtök

Céklasaláta télire

A céklasaláta egészséges és finom. Két receptem is van, amelyek jól beváltak.

1. recept

A céklát kefével jól megmossuk (kefével nagyon könnyű). A céklát vízben főzzük, akkor kész ha a villát bele tudjuk szúrni. Miután a cékla meghűlt, a héját könnyen le tudjuk róla húzni. A meghámozott céklát felszeleteljük. A szeletelhetjük uborka reszelővel, vagy recés késsel (utóbbi szebb).
A befőttes üvegekbe először köménymagot, néhány szem borsot teszünk és ezután belerakjuk a céklát. 
Közben elkészítjük a saláta levét. Felf
orralunk 1 liter ecetet, 2 liter vizet, 10 dkg sót, 60 dkg cukrot és utoljára adom hozzáadjuk a tartósítószert (7,5 g).

Melegen ráöntöm a célára lezárom az üvegeket és ágyba (száraz dunsztba) rakom másnapig.

2. recept

Egy kedves ismerősömtől kaptam kóstolót és ez is nagyon finom, idén a cékla felét így készítettem el.

A céklát nyersen megtisztítjuk és leszeleteljük uborka gyalun. Vízbe megfőzzük, majd leszűrjük. Először a szemesborsot és a babérlevelet tesszük a befőttesüvegbe, majd a kihűlt céklát. 
1 liter ecetet, 3 liter vizet, 10 dkg sót, 60 dkg cukrot felforraljuk és hozzáadjuk a tartósítószert (7,5 g), majd megvárjuk amíg a lé kihül. 
A hideg levet a céklára öntjük, az üveget lezárjuk és rögtön a kamrába, a helyére tehetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogató! Köszönöm megjegyzését! A SPAM kiszűrése miatt a megjegyzése-üzenete néhány óra múlva jelenik meg a blogon.

Látogasson vissza máskor is, ígérem újabb recepteket fog találni.

Üdvözlettel:
Kiss Katalin